Trivia

Subject:
Re: E.g.
Response To:
E.g. ()

Larry Barrett
I thought that is what you meant. I had to take off my socks and shoes to count all the days, but this is what I came up with:
Counting in the extra days for leap years in 1904, 08, 12, 16, and 20, on Jan 3 1923 Jane would be 9495 days old and Ben would be 1826 days old (or 1823 days old if born on Sunday, Jan 6 instead of Jan 3. 9495/5 = 1899, so at this point, Jane is a little more than 5 times as old as Ben. Is there a day a short time in the future when Jane will be exactly 5 times older than Ben?
(9495 + x)/5 = 1826 + x; solving for x, 1899-1826 = 73 = 4x/5, x = 91.25, and if Ben born on Jan 6 instead, 1899 - 1823 = 76 = 4x/5, x = 95.
So on Jan 3 + either 91.25 days or 95 days, Jane will be exactly 5 times older than Ben. That day will be either April 4 or April 8, 1923.
And 6 years earlier would be either April 4 or April 8, 1917.
April 8 1917 was Easter Sunday. It was also about 9 months before Ben was born.

© 1998 - 2017 by Ellis Walentine. All rights reserved.
No parts of this web site may be reproduced in any form or by
any means without the written permission of the publisher.

WOODCENTRAL, P.O. BOX 493, SPRINGTOWN, PA 18081